Edistysaskeleet

Ottaen huomioon sen, että kirjoitan blogia eniten itseäni varten ja siksi, että muistaisin mitä Humun kanssa on tehty ja näkisin onko edistytty, luen vanhoja tekstejä ihan liian vähän (ja kirjoitan ihan liian harvoin). No nyt luin. Ja hei - me ollaan edistytty! Jotkut asiat vaan lutviutuu ihan huomaamatta kun antaa vaan aikaa. Niinkuin aina sanotaan. Jännä, vaikuttavat olevan oikeassa. Viisaita ovat he.

Talvella olin kuvaillut agility-treenien kokonaisvaikutelmaa kauniisti sanoilla "viime viikkojen sana on ollut Sähläys ja hyvänä kakkosena Keskittymiskyvyttömyys" ja "suuren osan aikaa vaan kuului kun herneet valui korvista pihalle". Ja hei, Humu on nykyään agilityssä tosi hauska treenikaveri! Kyllä se hepulirundin jos toisenkin aina päästelee ja joskus keskittymiskyky rakoilee, mutta pääosin se kuuntelee ja tekee innolla ja niin hyvin kuin tällaisella ohjauksella on mahdollista. Humu tekee nykyään kivasti myös pituuden, renkaan ja keinun ja keppienkin kanssa lamppu on syttynyt. Harmi vaan, että unohdin hakea HSKH:n hallikauden ryhmiin, joten kohta ollaan oman aktiivisuuden varassa...onneksi lumet todennäköisesti tulee tänäkin talvena vasta myöhään ja toisaalta ehkä itsekseen tulee enemmän hiottua niitä keppejä ja muita yksityiskohtia.

Tokon osalta en ole uskaltanut kauheasti koitella rajoja, vaan ollaan keskitytty paikkailemaan vanhoja laiminlyöntejä, mutta siinäkin ollaan jo saatu metallikapulaa suuhun, noutoa hyvään malliin vaikka palautuksen paikka vaihdettiin (ja sitten taas takaisin vähän huonompaan, kun koittelin niitä rajoja), virettä ja häiriönsietoa edes hippasen paremmaksi, täyskäännös vasemmalle meidän mittapuulla varsin mallikkaaksi ja eteentuloakin voisi kohta jo nimittää liikkeeksi. Humu myös edistää taas välillä seuruussa, joka toki on hirveän vääräoppista, mutta minulle se on positiivista kehitystä - etenkin kun se paikka siirtyy kuitenkin aina taaemmas, jos jännittää.

Hakumetsässä Humu tarvitsee lähetyksessä vähemmän apuja (hajua, muita apuja sillä on muutenkin käytetty minimaalisesti) kuin ennen, se on oppinut paremmin luottamaan siihen, että haju löytyy sieltä minne lähetän. Raunioilla sen rahkeet riittää jo vaikeampiin piiloihin ja se selvästi nauttii haasteista.

Arjessa ja kotiympäristössä tilavammat ohitukset menee varsin rennosti ja hihnan kiristymisen hetki lyhenee koko ajan, aina sitä ei edes tapahdu. Irti ollessaan Humu on varsin hyvin kuulolla (paitsi tapauksessa juokseva jänis ja toki pitää muistaa, että hepulisäteen verran tilaa on ihan suotavaa). Vieraissa paikoissakaan kierrokset ei enää nouse samalla tavalla, tai ainakin ne laskee nopeammin. Voi jopa toivoa voivansa rentoutua, vaikka koira olisi mukana.

Oho, kappas.

Menneen kesän kuulumisia ja jalostustarkki

Elämä pyörii. Eteen, taakse, paikoillaan. Ja niin tuo koiran kanssa treenaaminenkin ;) mutta eipä tässä mitään tähtiä kurotella vaan vietetään mukavaa elämää ja tehdään mielekkäitä asioita, eikös.

Treenaamisen osalta kesällä oli kevyempää, tokoiltiin jonkun verran, mutta agilityn ja peko-treenien suhteen oli hiljaisempaa etenkin heinäkuussa. Sitäkin enemmän sitten pörrättiin eri paikoissa, mökeillä ihmislaumojen kanssa, parissa näyttelyssä (joista toinen oli pelottava Maailmanvoittaja) lappalaiskoirien leirillä ja sukuloimassa Keski-Suomessa. Helteet verotti treeni- ja lenkkeilyintoa, mutta kuumalla säällä Humu olikin sopivan rauhallinen kaikkeen muuhun touhuun ja suurenluokan tapahtumiin. Näyttelyissäkin käyttäydyttiin! Tosin koiran rauhallisuus kehässä tuli vähän yllätyksenä, sitä olisi pitänyt ihan innostaa ravaamaan kunnolla, nyt meni kehäkettuilu löntystämiseksi ja saatiin liikkeistä pyyhkeitä, vaikka tiedän liikettä koirasta irtoavan. Olin varautunut pitämään käsijarrua pohjassa ja puuttumaan pöllöilyyn, eikä omat aivot osanneet oikein vaihtaa moodia lennosta. Noh. On se jännä, kun ei koskaan voi syyttää kuin ihan itteensä. Tuloksena molemmista näytelmistä EH - korkea hännänkanto molempia tuomareita vaivasi, samoin kuin ne lyhyet askeleet.

Lappalaiskoirien kesäleiri oli taas huikea tapahtuma, Humun kanssa viihdyttiin pitkälti hakumetsässä. Humu oli vauhdikas ja taitava. Sen nenä on kyllä toimiva peli, vaikka toki on vielä pitkä matka kuljettavana. Hakuilun lomassa ehti osallistua jalostustarkkiin, leirinäyttelyyn ja leiriolympilaisiin - niissäkin sijoituttiin, vaikka en ole ihan varma mistä kaikesta sai pisteitä, ei ehkä pelkästään saumattomasta yhteistyöstä, vaan myös viihdyttävyydestä ;) Ja ennenkaikkea, Humu malttoi lopulta varsin mukavasti rauhoittua leirihässäkän keskellä ja leirielämä sen kanssa tuntui varsin helpolta. Leiriltä saatiin muistoksi myös ihania kuvia ja lisää saman kuvaajan eli Viivi Saarikon kuvia löytyy täältä.

Sukukokouksen henkeä ilmassa. Humu, serkku, täti, enopuoli, veli ja iskä.


En muuten syvemmälle mene. Paitsi varmaan heittämällä (koiran).


Leiriposeeraus. Vähän taisi allekirjoittanut houkutella niskaa turhan linkkuun...





Jalostustarkastuksen arvostelun voisi vielä laittaa ihan näkyville. Tarkastajana siis Marja Talvitie.

yleisvaikutelma: vahva, mittasuhteiltaan erinomainen, takaa hieman niukasti kulmautunut mies
koko: 52
hampaat: ok
kivekset: ok
tyyppi: erinomainen
mittasuhteet: erinomaiset
sukupuolileima: selvä
kallo: vahva, hyvänmallinen
ilme: erinomainen
kuono: vahva
kirsu: ruskea
otsapenger: oikea, hyvä
korvat: oikein sijoittuneet, aavistuksen kookkaat
silmät: hyvät
luusto: vahva
ylälinja: erinomainen
alalinja: erinomainen
rintakehä: hyvä, hyvänmallinen ja riittävän pitkä
eturaajat: vahvat
eturaajojen kulmaukset: hyvin kulmautuneet
lanne: vahva
lantio: hyvänmallinen, aavistuksen lyhyt
takaraajat: vahvat
takaraajojen kulmaukset: hieman niukka polvi- ja kinnerkulma
liikunta: hieman ahdas takaa, saisi olla pidempi askel
käpälät: erinomaiset, korkeat, tiiviit
häntä: hyvä, liikkeessä hieman ylhäällä kannettu
karvapeite: erinomainen laatu mutta saisi olla pidempi, tiheä pohjavilla
väri: vaalea parkki kermanvärisin merkein
yleiskunto: erinomainen
luonne: tyypillinen

Hyväksytty ulkomuodon ja luonteen osalta.

Mitään varsinaisia suunnitelmia Humun jalostuskäytölle ei siis vielä ole, mutta mielestäni näin pienessä rodussa on hyvä jos uroksia käytetään mahdollisimman monipuolisesti. Aika moni poropoika taitaa kuitenkin pallinsa menettää ennen kuin geenien jakamista päästään miettimään. Tarkoituksena vielä käyttää Humu ainakin luonnetestissä ensi kesänä ja sitten katsella, josko löytyy sopiva narttu ja kasvattaja, jolla on kiinnostusta Humua käyttää.