Tokoilua ja leirin opit kokeilussa

Viime viikolla jatkettiin treeniputkea vielä leirin ja agilitytreenien jälkeen ti ja ke kaveriporukan kesken Anna-Leenan pitämissä tokotreeneissä. Aiheena meillä oli "Humun apinaenergian suuntaaminen yhdessä tekemiseen" ;) Kaverikoirahäiriöhän on aina Humulle iso juttu ja tiistaina H olikin vähän turhan jännittynyt kunnolla leikkiäkseen ja remutakseen treenin lomassa. Söi kuitenkin, ja pystyi loppua kohden paremmin ja paremmin keskittymään.

Ohjeeksi Humun virtapiirien suuntaamiseksi tuli lisää ja taas lisää mustavalkoisuutta treeniajan ja tauon välille. Kun tehdään hommia, tehdään hommia. Kun ollaan tauolla, voi härvätä omiaan hyvän käytöksen rajoissa. Koitin ensin taukoilla niin, että koira on hihnassa ja lähellä, mutta oikeasti tauolla, enkä palkkaile, jaa huomiota ja häärää. Vaikka Humu rauhoittui näinkin katselemaan muita, niin ei se vaan tuntunut toimivan kuten tarkoitus oli. Kun olen Humun kanssa kokoajan, "nyt treenataan!" -vaiheessa ei tunnu olevan mitään siistiä koiran mielestä, ja se voisi ihan yhtä hyvin vaan jatkaa muiden katselua. Muutun kait aika itsestäänselvyydeksi. Joten koira siirtyi taukoilemaan puuhun kiinni. Ihmeen hyvin rauhoittui heti sinnekin, vaikka paikka oli vieras ja kaverit treenasi siinä nenän edessä. Kun se oli tauolla selkeästi erillään treenaavista ja minusta, olikin ihan sikakivaa, kun palkaksi hyvästä käytöksestä pääsi kentälle leikkimään ja treenaamaan, jee! Tehtiin vähän kaukoja, ohjeeksi tuli juurikin nopean maahanmenon treenaaminen (voisi testata jalan alta sukeltamista) ja takaosatreeni, johon saatiin yhdeksi vinkiksi myös painonsiirtojen harjoittelu.

Samalla kaavalla jatkettiin keskiviikkonakin, ja Humu olikin jo paljon rennompi kun tilanne oli tutumpi. Taukoilu toimi hyvin ja Humu palkkautui myös sosiaalisesti riekuttamalla vaikka oli kaikki kaverit lähellä :) Tehtiin seuraamista, eikä muuten laskenut kontakti liikkeellelähdössä! Suoraan seuruu näytti kuulema hyvältä, käännöksiä ja temponvaihteluja pitää vielä treenata ja saada niihin korkeampaa virettä lelulla ja käännösleikeillä, ettei koira jää jälkeen.

Kotitreenailussa ollaan panostettu leiriltä saatuihin "kotiläksyihin" ja etenkin nyt alkuun peruuttamiseen ja nopeaan maahanmenoon. Lisäksi ollaan tehty aikapaljon kiertämistä, joka vasemmalta sujuu jo ihan kivasti, mutta oikealta on vaikeaa. Peruuttamisessa ollaan jätetty vartaloapu pois ja Humu tarjoaa nyt ihan itse muutaman askeleen peruutusta :) välillä se kyllä tarjoaa myös istualteen taaksepäin pompahtelua, mikä on oikein hauskan näköistä, mutta jos nyt ensin opettaisi sen ihan kävelemään... tuo voisi kyllä olla seuraavana temppulistalla. Takaosa on ainakin hyvin alla... ;) Maahanmenoa ollaan tehty namin avulla pomputtamalla ja välillä kokeiltu näkyykö opit kaukoissa - etenkin seiso-maahan on parantunut jo nyt tosi paljon! Istumisestakin menee jo nopeammin, muttei vielä heittäydy. Liikkeestä en ole vielä testannut.

Tällä viikolla agitreenitkin sujui jo paremmin, vieläkin kyllä haistelua - tuntuu, että se rauhoittelee sillä (minua ja itseään?) kun kierrokset meinaa mennä yli. Hmm. Käytiin myös Ojangossa tällä viikolla, tokoagi-sekametelisoppailemassa. Kiertämistä, pussi, putki, paikalla istumista ja luoksetuloja. Oli paljon häiriötä ja Humua jännitti, mutta teki siihen nähden tositosi hyvin. Leikkiminen ei vaan oikein sujunut. Söi hyvin.

Tänään kokeiltiin ihan kotosalla eteiskäytävässä (eli ei kyllä kovin montaa metriä) taas noutoakin. Ensin muutama toisto ihan kapulan pitoa perusasennossa ja jättikehut ja vähän riehutusta. Ja sitten kokonainen liike. Apuna "odota" kun heitän kapulan: ei yritä varastaa, mutta lähtee innolla kun saa luvan. Ekalla kerralla teki kunniakierroksen olkkarissa, mutta toi kuitenkin sivulle. Tokalla kerralla jopa enemmän intoa, mutta ilman kunniakierrosta, tosi nätisti sivulle. Hieno! Ja etenkin kun nämä olivat 2. ja 3. kokonainen nouto ikinä. Palkaksi namia ja riehupainia, mikä oli Humusta ihan mahtavaa :)

HSKH:n tokoleiri ja jälkimainingit

Viime viikonloppuna osallistuttiin Humun kanssa HSKH:n tokoleirille. Oli muuten huippuleiri! Uusien oppien lisäksi tutustui vielä kaupanpäälle uusiin kivoihin treenikavereihin ja sai uutta motivaatiota treenata, joten voiko paljoa enempää pyytää?

Humun kanssa osallistuttiin aloittelevien koirien koulutukseen ja omien treenien lisäksi kävin tietenkin seuraamassa kentänlaidalla kisaavien treenejä. Molemmista jäi kotiin viemisiä. Humulle viikonloppu oli selvästi stressaava, sillä uusi paikka ja hirveä määrä koiria on sille iso juttu. Se odotti kuitenkin hiljaa nätisti huoneessa ne ajat kun itse katsoin muiden treenejä tai touhusin muuta ja jaksoi urheasti treenata ja käyttäytyä ihan mukiinmenevästi. Stressin myötä alkoi kyllä normaali intokohkaus vaihtua välillä pieneen urahteluun muille koirille, mutta aika vähällä selvittiin.

Saapumisiltana Oili Huotari piti leiriläisille tokoluennon. Koitan muistaa kirjoittaa siitä vielä erikseen. Tästä tulee muuten tolkuton romaani.

Lauantain ensimmäisessä treenipätkässä olisi pitänyt tajuta laittaa Humu välillä autoon tai häkkiin lepäämään, sillä se ei tosiaan osaa henkisesti taukoilla ilman selkeää taukopaikkaa, jossa ei ole muuta mahdollisuutta. Eli vaikka välillä vaan "oltiin" ja katsottiin muita, se ei riittänyt (joka allekirjoittaneen olisi ihan hyvin pitänyt tietää...). Humu kuitenkin tsemppasi ja jaksoi ensimmäisen treenisession, mutta koska veti itsensä siinä niin piippuun, meni ekan päivän toinen treeni vähän puihin, kun koira ei vaan enää kyennyt. Tehtiin pari nopeaa lyhyttä juttua, joissa H vielä kokosi itsensä ja muuten keskityttiin katselemaan muita. Toisena päivänä Humu olikin saanut taas voimansa takaisin (ja selvästi myös vähän ehtinyt rentoutua uudessa paikassa) ja teki hommia ja leikki tosi hyvällä tarmolla :)

Aloittelevien ryhmissä keskityttiin liikkeiden osalta perusasentoon ja seuraamiseen, jääviin liikkeisiin, paikkamakuuseen ja luoksetuloon. Lisäksi saatiin vinkkejä koiran palkkauksen ja leikin kehittämiseen ja hieman aikaa oli varattu myös omille ongelmille. Humun perusasento oli tosi hyvä ja häiriönsieto ihan huipussaan, vau! Perusasentoon tulo ei ole ihan niin ketterä, ja sen hiomiseen täytyy palata, kunhan ensin on vähän opeteltu tuota takaosan käyttöä. Ja sitten kun palataan, niin vain supernälkäisen tai leluun valmiiksi hetsatun koiran kanssa, että saadaan mukaan kunnon into. Jäävissä seisominen on ok, maahanmeno hidas. Kuten tiedossa oli. Paikkamakuuta ei tehty, sillä tässä vaiheessa koira alkoi olla turhan väsynyt. Seuraavana päivänä keskityttiin "omien ongelmien" osiossa Humpan takapään käyttöön ja koitettiin löytää tapoja, joilla myös tumpelo saisi opetettua koiralle, että sillä on takajalat... Lisäksi sovellettiin Oilin oppeja käytäntöön temppuradan (kehääntulo, seuraaminen, pentuluoksetulo, siirtyminen, ruutu) avulla, joka oli Humusta ihan SIKASIISTIÄ! Leirikisassa sitten kilpailtiin nopeimmista jäävistä: Humpan kanssa sinniteltiin jonnekin juuri ja juuri puolenvälin paremmalle puolelle (kohtaloksi koitui se maahanmeno).

Erityisinä kotiläksyinä:
- Opettaminen passiiviseen leluun. Nyt Humu syttyy leikkimään kun sitä innostaa ja riehuttaa. Tavoitteena saada myös paikoillaan olevasta lelusta huippujuttu. Treenataan hetsaamalla ja estämällä pääsy (passiiviseksi muuttuneelle) lelulle + vapauttamalla kun koira ihan tosissaan tahtoo leluun kiinni. Tarkoitus saada esiin kunnon syöksyt paikoillaan olevaan leluun ja tehdä kuolleesta lelusta ältsimagee juttu.
- Peruuttamisen ja sivuaskelien treeni. Peruuttamista treenataan alkuun kävelemällä koiraa kohti + naksulla. Sivuaskelia treenataan koira suorana edessä, käyttäen alkuun omaa vartaloa + koiran asettamista liikkeestä poispäin apuna (+naksua). Kun alkaa toimia, siirrytään peruuttamaan portaissa, tekemään etuosakäännöksiä ja lopulta kohdistamaan targetille takatassuilla.
- Nopea maahanmeno. Vain nopeista palkkaus ja koiran innostaminen. Lisäksi yritän soveltaa kisaavien treenissä käyttämää tyyliä, jolla opetettiin seisomisessa varpistavaa koiraa ottamaan enemmän painoa etuosalle. Siinä koira ohjataan ensin namilla nostamaan etuosansa ilmaan ja sitten nopeasti rannetta samalla kääntäen ohjataan koira laskeutumaan haluttuun asentoon.
- Pitää muistaa tehdä hauskoja kuuntelu- ja temppuratatreenejä ja hyväksikäyttää niissä ja muutenkin tarjolla olevat häiriöavustajat!

Kotona maanantaina, flopanneiden agilitytreenien jälkeen (Humu oli ihan kiinni hajuissa, kraah!!!) oli tietenkin vielä pakko kokeilla kotiläksyjä. Maahanmenosovellus näytti toimivan! NÄIN siitä tehdään hauska ja vauhdikas liike! (tai sitten opetetaan koira hyppäämään ilmaan aina ennen maahanmenoa... noooh...) Humppa tykkäsi, ja teki heti paljon sutjakampia maahanmenoja kuin yleensä. Takapää meinaa jäädä ilmaan, mutta siihenkin pystyi vähän puuttumaan namikäden ranneliikettä muuttamalla (+ toki palkkaamalla vain, jos peppukin laskee tarpeeksi nopeasti). Peruuttamistakin oli selvästi ehtinyt hieman funtsia, ja homma näytti jo etäisesti peruuttamiselta. Sivuaskelia ei kokeiltu samaan junaan, mutta leikittiin kyllä - leluun kiinnikäymisen treeni se vasta Humpasta hauskaa treeniä onkin ;)


Kesällä me sitten treenataan... eikun sehän meni jo.

Vähän kuitenkin treenattiin, vaikkei ehkä ihan niin ahkerasti kuin oli ajatuksena. Tokon osalta taputan itseäni päähän siitä hyvästä, että olen osannut pitää suurimman osan treeneistä lyhyinä ja intensiivisinä, sekä ennen kaikkea hauskoina. Ohjattujen treenien osalta on kyllä vielä opettelemista siinä, että kuuntelisi koiraansa ja malttaisi lopettaa ajoissa, eikä treenaisi aina "koko rahan edestä".

Olin aiemmin päättänyt, että erityisesti pitäisi treenata kontaktia häiriössä, pysähtymistä liikkeestä poispäin, tunnarin alkeita, seisomaannousua, noudon loppupäätä, kiertämistä ja paikkamakuuta häiriössä. Kontaktia häiriössä on treenattu hieman, mutta ei tarpeeksi järjestelmällisesti. Tässä (ja muussakin) pitäisi paremmin hyödyntää häiriötreenimahdollisuudet. Pysäyttämistä on tehty vain vähän, mutta se on hyvällä alulla. Seisomaannousua on tullut tehtyä jonkun verran ja yhtäkkiä se toimiikin jo entiseen verrattuna varsin hyvin. Noudossa ollaan päästy jo kokeilemaan ihan kokonaista liikettä! Edelleen pitää treenata osasia, mutta näköjään ne saa jo yhdistettyäkin ihan mukiinmenevästi :) Kiertämistä ei olla tehty tarpeeksi. Siihen pitäisi nyt saada varmuutta ja etäisyyttä, sillä "vauhtitemput" toimivat Humulla hyvin myös palkkana, kunhan se tajuaisi vain idean. Paikkamakuuta on treenattu hieman, mutta siinäkin pitäisi hyödyntää häiriöitä ahkerammin.

Lisäksi olen yrittänyt panostaa seuraamisen innokkuuteen. Kissanruokapurkki tuntuu toimivan palkkana ihan ok, mutta myös etäpalkkaa voisi koittaa (ihmispalkka voisi toimia tosi hyvin ja tuoda samalla sitä intoa lisää). Ylipäätään suuri loppupalkka tuntuu toimivan paremmin kuin välipalkkaus seuraamisen aikana.

Maahanmeno on hiiiidas. Johtuen ihan täysin siitä, että en osaa pitää päätäni siinä, että palkkaisin vain nopeat. Lisäksi sain yhden hassun idean, millä voisin kokeilla opettaa heittäytymistä, mutta vielä en ole päässyt testaamaan.

Agilitytreenit olivat ison osaa kesästä tauolla. Kun treenit taas alkoivat, päästiin aika nopeasti tekemään jo pieniä helppoja ratojakin. Kunhan en mokaile ja turhauta Humua, homma toimii kuin rasvattu. Eli ei vain pidä mokata! ;) Lisäksi Humulle on esitelty keinu. Pienen hepulin seurauksena Humu kävi myös suorittamassa keinun ihan itsenäisesti, täydellä vauhdilla ja hyppäämällä vauhdissa pois kunnon paukauksen saattelemana, mutta onneksi se ei jäänyt mitenkään kaivelemaan ja keinu sujuu oikein hyvin. Edelleen sen laskua hieman hidastetaan, mutta kovin kauaa tuskin kestää ihan avustamattomaan keinuun, sillä liike tai kolaus ei näytä ihan liikoja Humppaa jännittävän.

Muuten kesällä ollaan nähty koirakavereita ja reissattu hieman Suomessa, sekä ihan puhtaasti vain lomailtu ja oltu kuin ellun kanat. Ihan huippujuttu kesässä oli lisäksi lappalaiskoirien kesäleiri, jossa pääpaino oli maastolajien testailulla. Humppa oli ihan liekeissä hakumetsässä, viestissä ja myös metsäjäljellä, jota kokeiltiin muun leiriohjelman palanpainikkeena. Rallytoko ei sujunut ihan niin hyvin, mutta johtuen juuri siitä, etten tajunnut lopettaa ajoissa (treeniaika oli pitkä). On ollut tarkoitus mennä hakuilemaan, mutta ei ole vieläkään sattunut ajat yksiin. Viestiäkin olisi tarkoitus ainakin leikkimielellä harjoitella eteenpäin. Yksi metsäjälki tuli jo leirin jälkeen tehtyä, koira hoiti homman hyvin, jäljentekijällä on vielä harjoiteltavaa... ei kannata muuten tehdä jälkeä lähes pimeässä metsässä, jossa ei osaa suunnistaa. Tai saattaa tehdä 200m jäljen, jolta paluujälki tielle on 360m...

Läkäläkä riehumisen jälkeen. Kieli on kuulema sukuvika.