HSKH:n tokoleiri ja jälkimainingit

Viime viikonloppuna osallistuttiin Humun kanssa HSKH:n tokoleirille. Oli muuten huippuleiri! Uusien oppien lisäksi tutustui vielä kaupanpäälle uusiin kivoihin treenikavereihin ja sai uutta motivaatiota treenata, joten voiko paljoa enempää pyytää?

Humun kanssa osallistuttiin aloittelevien koirien koulutukseen ja omien treenien lisäksi kävin tietenkin seuraamassa kentänlaidalla kisaavien treenejä. Molemmista jäi kotiin viemisiä. Humulle viikonloppu oli selvästi stressaava, sillä uusi paikka ja hirveä määrä koiria on sille iso juttu. Se odotti kuitenkin hiljaa nätisti huoneessa ne ajat kun itse katsoin muiden treenejä tai touhusin muuta ja jaksoi urheasti treenata ja käyttäytyä ihan mukiinmenevästi. Stressin myötä alkoi kyllä normaali intokohkaus vaihtua välillä pieneen urahteluun muille koirille, mutta aika vähällä selvittiin.

Saapumisiltana Oili Huotari piti leiriläisille tokoluennon. Koitan muistaa kirjoittaa siitä vielä erikseen. Tästä tulee muuten tolkuton romaani.

Lauantain ensimmäisessä treenipätkässä olisi pitänyt tajuta laittaa Humu välillä autoon tai häkkiin lepäämään, sillä se ei tosiaan osaa henkisesti taukoilla ilman selkeää taukopaikkaa, jossa ei ole muuta mahdollisuutta. Eli vaikka välillä vaan "oltiin" ja katsottiin muita, se ei riittänyt (joka allekirjoittaneen olisi ihan hyvin pitänyt tietää...). Humu kuitenkin tsemppasi ja jaksoi ensimmäisen treenisession, mutta koska veti itsensä siinä niin piippuun, meni ekan päivän toinen treeni vähän puihin, kun koira ei vaan enää kyennyt. Tehtiin pari nopeaa lyhyttä juttua, joissa H vielä kokosi itsensä ja muuten keskityttiin katselemaan muita. Toisena päivänä Humu olikin saanut taas voimansa takaisin (ja selvästi myös vähän ehtinyt rentoutua uudessa paikassa) ja teki hommia ja leikki tosi hyvällä tarmolla :)

Aloittelevien ryhmissä keskityttiin liikkeiden osalta perusasentoon ja seuraamiseen, jääviin liikkeisiin, paikkamakuuseen ja luoksetuloon. Lisäksi saatiin vinkkejä koiran palkkauksen ja leikin kehittämiseen ja hieman aikaa oli varattu myös omille ongelmille. Humun perusasento oli tosi hyvä ja häiriönsieto ihan huipussaan, vau! Perusasentoon tulo ei ole ihan niin ketterä, ja sen hiomiseen täytyy palata, kunhan ensin on vähän opeteltu tuota takaosan käyttöä. Ja sitten kun palataan, niin vain supernälkäisen tai leluun valmiiksi hetsatun koiran kanssa, että saadaan mukaan kunnon into. Jäävissä seisominen on ok, maahanmeno hidas. Kuten tiedossa oli. Paikkamakuuta ei tehty, sillä tässä vaiheessa koira alkoi olla turhan väsynyt. Seuraavana päivänä keskityttiin "omien ongelmien" osiossa Humpan takapään käyttöön ja koitettiin löytää tapoja, joilla myös tumpelo saisi opetettua koiralle, että sillä on takajalat... Lisäksi sovellettiin Oilin oppeja käytäntöön temppuradan (kehääntulo, seuraaminen, pentuluoksetulo, siirtyminen, ruutu) avulla, joka oli Humusta ihan SIKASIISTIÄ! Leirikisassa sitten kilpailtiin nopeimmista jäävistä: Humpan kanssa sinniteltiin jonnekin juuri ja juuri puolenvälin paremmalle puolelle (kohtaloksi koitui se maahanmeno).

Erityisinä kotiläksyinä:
- Opettaminen passiiviseen leluun. Nyt Humu syttyy leikkimään kun sitä innostaa ja riehuttaa. Tavoitteena saada myös paikoillaan olevasta lelusta huippujuttu. Treenataan hetsaamalla ja estämällä pääsy (passiiviseksi muuttuneelle) lelulle + vapauttamalla kun koira ihan tosissaan tahtoo leluun kiinni. Tarkoitus saada esiin kunnon syöksyt paikoillaan olevaan leluun ja tehdä kuolleesta lelusta ältsimagee juttu.
- Peruuttamisen ja sivuaskelien treeni. Peruuttamista treenataan alkuun kävelemällä koiraa kohti + naksulla. Sivuaskelia treenataan koira suorana edessä, käyttäen alkuun omaa vartaloa + koiran asettamista liikkeestä poispäin apuna (+naksua). Kun alkaa toimia, siirrytään peruuttamaan portaissa, tekemään etuosakäännöksiä ja lopulta kohdistamaan targetille takatassuilla.
- Nopea maahanmeno. Vain nopeista palkkaus ja koiran innostaminen. Lisäksi yritän soveltaa kisaavien treenissä käyttämää tyyliä, jolla opetettiin seisomisessa varpistavaa koiraa ottamaan enemmän painoa etuosalle. Siinä koira ohjataan ensin namilla nostamaan etuosansa ilmaan ja sitten nopeasti rannetta samalla kääntäen ohjataan koira laskeutumaan haluttuun asentoon.
- Pitää muistaa tehdä hauskoja kuuntelu- ja temppuratatreenejä ja hyväksikäyttää niissä ja muutenkin tarjolla olevat häiriöavustajat!

Kotona maanantaina, flopanneiden agilitytreenien jälkeen (Humu oli ihan kiinni hajuissa, kraah!!!) oli tietenkin vielä pakko kokeilla kotiläksyjä. Maahanmenosovellus näytti toimivan! NÄIN siitä tehdään hauska ja vauhdikas liike! (tai sitten opetetaan koira hyppäämään ilmaan aina ennen maahanmenoa... noooh...) Humppa tykkäsi, ja teki heti paljon sutjakampia maahanmenoja kuin yleensä. Takapää meinaa jäädä ilmaan, mutta siihenkin pystyi vähän puuttumaan namikäden ranneliikettä muuttamalla (+ toki palkkaamalla vain, jos peppukin laskee tarpeeksi nopeasti). Peruuttamistakin oli selvästi ehtinyt hieman funtsia, ja homma näytti jo etäisesti peruuttamiselta. Sivuaskelia ei kokeiltu samaan junaan, mutta leikittiin kyllä - leluun kiinnikäymisen treeni se vasta Humpasta hauskaa treeniä onkin ;)


No comments:

Post a Comment