Lammaspaimennusta

Ollaan käyty Humun kanssa nyt kaksi kertaa kokeilemassa lampaiden paimennusta Seutulassa Primal Sense Farmilla. Poronpoikasen tyyli on kiihkeä ja reikäpäinen - mutta ainakin se on selkeästi kiinnostunut lampaista, sehän on se tärkein juttu ;) Vähän harmittaa kun itsellä ei ole mitään haisua paimennuksesta (ylläri), eikä sitä myöten myöskään osannut tehdä yhtään mitään fiksua oma-aloitteisesti, niin paimennus tuli nyt ehkä aloitettua Humpan luonteenlaadun huomioiden vähän nurinkurisesti. Varmaan vähemmän kiihkeän, silmää käyttävän koiran kanssa on ihan ok kulkea lampaiden perässä ja testata kiinnostuuko koira, mutta kun oli jo etukäteen 99% varmaa sekä se, että koira kiinnostuu ja se, että se ei vaan tuijottelee vaan haluaa täysiä juosta lampaita kohti ja laukkuuttaa niitä ympäri aitausta komean (Humun tapauksessa kimeän) porokoiran haukun säestämänä... niin olisi ehkä voinut aloittaa siitä hallinnasta, eikä vaan hummailla liina kädessä ja raahautua koiran perässä asenteella "mitäs tässä pitäisi tehdä?". No kolmannella kerralla sitten viisaampana.

Nyt siis kaksi kertaa on mennyt varsin kiihkeissä merkeissä, ensi kerralla panostetaan vain ja ainoastaan hallintaan, liinassa vaeltelun aika on ohi. Luontaisesti Humulta löytyy lampaiden suhteen kaksi vaihdetta: tuijotus/haukku paikoillaan ja täysiä lampaiden perään yrittäminen. Onneksi on liina. Ja aikaa suunnitella miten ensi kerralla edetään, jotta tavoite "hitaasti kohti lampaita liikkuminen ihmisen edellä" olisi mahdollista saada toteutumaan käytännössä. Maltin löytyminen kun ohjaaja tulee jossain taaempana ja katse on lampaissa on aika haastava juttu, huomaan.

Löysin pari kuvaa ekalta kerralta, joissa liina oli (varmaan vahingossa) löysällä. Koira onkin kaikissa enemmän tai vähemmän paikoillaan. Liikkeessä se liina sitten jotenkin jännästi pingottuikin aina välittömästi... Voi Humputin-parka, kun siltä kielletään aina kaikki hauska, kuten lampaiden jahtaaminen :(

Käydään varmaan kyllä jatkossakin silloin tällöin, mutta lähinnä hallintaa harjoitellen. Eli palataan varmaan itse paimentamiseen sitten kun koira pysyy lapasessa.




No comments:

Post a Comment