Tavoitteita

Ajattelin, että jos sitä uskaltaisi varovaisesti kirjoitella ylös tavoitteita nyt kun ollaan jo Humpan kanssa tutustuttu ja harjoiteltu ihmisiksi ja koiriksi olemista vuoden verran. Vieläkin tuntuu, että on todella vaikea arvioida mikä on realistista ylipäätään tai missäkin ajassa ja mikä taas on lähempänä kuin uskoisikaan. Suurimpana kysymysmerkkinä ja haasteena oikeastaan lähes kaikkeen liittyen on motivointi ja hallinta koirahäiriössä. Se tuntuu välillä parantuneen suurin harppauksin ja joskus taas tuntuu, että ollaan edelleen sen pikku pentuhulivilin kanssa liikenteessä... mutta malttia vaan, jos ei koiralle niin omistajalle.

Ikuisuustavoitteet:

 

Täysi luotto kun Humu on irti


Jos miettii laajemmassa skaalassa mitä ylipäätään haluan Humun kanssa saavuttaa, niin tämä on se tärkein ja samalla vielä kaukana tulevaisuudessa siintävä tavoite. Enitenhän tässä kuviossa mättää luoksetulot ja lähelläpysyminen (vieraassa) koirahäiriössä ja toki sen lisäksi löytyy liuta harvinaisempia jänniä tilanteita (liittyen lähinnä muihin eläimiin, esimerkiksi niihin lampaisiin ja poroihin..), joiden kanssa riittäisi tekemistä vielä vaikka kuinka. Mutta ne on jo  hienosäätöä, eivätkä pahemmin liity normaaliin arkeen - koirista ja rusakoista jos selvitään, ollaan jo pitkällä.

Ihmishäiriössä Humu on jo oikein taitava koirakansalainen ja pyöräilijät, hiihtäjät, lenkkeilijät ja lastenrattaat ohitetaan nätisti ilmankin hihnaa (ainakin jos kelvollista namia on tarjolla). Moikkaustilanteissa tutun tullessa vastaan hepuli ottaa vallan helposti, jos ei ehdi ensin rauhoittaa tilannetta: tulevassa näyttelyssä taas nähdään, miten korkealle kierrokset nousee kun vieras tuomari kopeloi (=rapsuttaa ja hellii koiraparkaa, jota ei koskaan kukaan huomioi) ;)

Suurimpana haasteena on Humun motivointi. Ne superherkutkin kun tuppaa menettämään arvonsa nopeasti ja samalla niiden syöttö vaikuttaa selvästi "kunnon ruuan" maistuvuuteen. Jatketaan oikeaa yhdistelmää etsien...


Toko: AVO1

Saa nähdä kuinka kauan kestää, että päästään tokokentille asti. Saatika saadaanko sieltä koskaan mitään tuloksia. Jotenkin on kuitenkin sellainen kutina, että tämä on meille ihan sopiva tavoite. Koirahäiriön selätyksen ohella motivaation vaaliminen tulee olemaan iso juttu ja kisasuorituksen rakentaminen ei tule olemaan mikään helppo homma kädettömälle allekirjoittaneelle.


Agility: 2-luokka

Agilityssä yhdessä luokkanousussa on meille yllin kyllin hommaa. Agi tuntuu kyllä Humulle luontaisesti sopivalta lajilta, joten mistä sitä tietää kuinka hyvä siitä tulee - ongelmana vaan on se, että pärjäämiseen tarvitaan ohjaajaltakin jonkin sortin taitoja ja niitä ollaan vailla :)


Vuoden 2013 tavoitteet:


Arki:

- Ruokamotivaation parantaminen lenkeillä, jotta pääsisi palkitsemaan myös normaaleissa arkiohituksissa ja toisaalta myös normaalilla ruualla helpommissa tilanteissa. Ohitusten, luoksetulojen ja lähelläpysymisen treenaaminen koirahäiriössä.
- Peruskäytöksien vahvistaminen: käden kosketus, arkiseuraaminen, paikallaolo, luoksetulo

Agility:

- Opetellaan helpolla tasolla perusesteet ja ohjaamista, harjoitellaan edes helpon tason koirahäiriössä  sekä Ojangossa että Visiolla. Ei mitään hinkua kisoihin, pidetään hauskaa, harrastellaan ja katsellaan miltä vaikuttaa.

Toko:

- Panostetaan motivaatioon ja vireeseen, harjoitellaan leikkimistä häiriössä. Jos motivaatio on kohdillaan, rakennetaan kisasuoritusta hipihiljakseen. Nakkimölleihin osallistuminen syksyllä, jos jossain järjestetään sopivat. Ei kiirettä kokeisiin, sitten joskus mennään kun aika on kypsä.
- Seuraamisesta superkivaa ja selkeämpi ero arkiseuraamiseen

Näyttelyt:

- Osallistutaan 1-2 näyttelyyn ja koitetaan käyttäytyä kohtuullisen asiallisesti (onnistumiseksi lasketaan jos ei kovin paljoa hävetä jälkeenpäin:).

Muuta:

- Pidetään hauskaa, kuljetaan metsissä, nähdään koirakavereita, leikitään ja treenaillaan. Käydään välillä kaupungin vilskeessä eikä unohduta vaan lähiöön kökkimään. Käydään pari kertaa lampailla. Osallistutaan lappalaiskoirien kesäleirille ja kokeillaan siellä rally-tokoa ja viestiä. Tehdään muutama verijälki ja testataan miten sujuu.

No comments:

Post a Comment