Loistotreenit Lauran opissa!

Humu oli sunnuntaina ihan superhieno. Laura piti treenit pienelle poro- ja lapinkoiraporukalle Vääksyssä. Humun vuoro oli viimeisten joukossa, joten alkuun tehtiin odotus ja käy siihen -treeniä pahassa pahassa häiriössä eli parhaimpien leikkikavereiden pyöriessä ympärillä ja treenatessa. Humu piippasi kyllä paljon, etenkin kun Lyyti-täti saapui paikalle, mutta pysyi hyvin eikä yrittänyt karata tai etenkään ryntäillä.

Pienen pissatuksen ja hetken autossa rauhoittumisen jälkeen päästiinkin tekemään ryhmäliikkeenä paikkamakuuta. Otin Humulle paikan reunimmaisena rivistössä ja otettiin kunnon väli muihin, sillä halusin saada hiljaisen paikkamakuun ja tilanne oli vaikea. Otin etäisyyttä ehkä 10 metriä ja kävin palkkaamassa hyvistä ja hiljaisista pätkistä. Pari kertaa Humu piippasi hetken, mutta hiljeni nopeasti ja pysyi hyvin maassa, ei vaaraa nousemisesta. Hieman ympärilleen katselua, mutta ei tuijottelua. Vieraassa paikassa ja kaverikoirien kanssa tosi kiva onnistuminen :) Huomasin myös, että vaikka koirahäiriötä kannattaa helpottaa, muulla vaikeutuksella Humun keskittyminen paranee. Toisella lyhyellä piippauspätkällä Humu hiljeni, kun lisäsin omaa etäisyyttäni (joka oli jo valmiiksi ihan kohtuullinen, ehkä 10 metriä).

Meidän omassa treenissä tehtiin häirittyä kontaktia ja seuraamista. Humu oli rentoutunut odotellessa hyvin ja oli ihan messissä kun kyselin, että mennäänkö tekee hommia. Häiriöksi kontaktiin otettiin hallitusti koiria liikkumaan lähistöllä, mutta Humu oli löytänyt flow-tilansa, eikä juuri haitannut. Viimeisenä kruunaavana häiriönä Laura kyykistyi Humun viereen ja toi poskensa aivan Humun naaman viereen. Sen verran Humulta lipsahti, että taisi kevyt pusu osua Lauran poskeen. Pysyi kuitenkin istumassa ja palasi kontaktiin kun korjasin. Hieno poronen.

Seuraamisen osalta halusin vinkkejä keston pidentämiseen, oikean paikan pitämiseen ja käännöksiin, sillä nyt Humu odottaa palkkaa jo lyhyen pätkän jälkeen. Saatiin vinkiksi käyttää välipalkkaa (jota olen ollut arka käyttämään, kun namia syödessään koira aina jätättää). Ei haittaa, vaikka koira jää jälkeen. Itse pitää jatkaa matkaa ja antaa uusi käsky - koira oppii hakeutumaan liikkeessä oikeaan kohtaan ja oppii itsenäisestikin palaamaan oikeaan paikkaan vaikka hetkeksi tulisi ajatuskatko vaikkapa kokeessa. Välillä palkataan nopeasti oikeaan kohtaan hakeutumisesta, välillä vaaditaan pidempää pätkää ennen palkkaa, välillä pysähdyksi.. eli se vaihtelevuus. Muutaman välipalkan pätkissä + loppuilottelu ja palkka.

Käännöksiin samaa treeniä, mutta neliöllä. Eli muutama askel oikealla paikalla ja käännös + välipalkka ja matka jatkuu ja sama toistuu. Samaa kannattaa soveltaa myös täyskäännöksiin edestakaisin menevällä linjalla, pitkiin pätkiin suoralla, juoksupätkiin ja ihan kaikkeen: pitää muistaa vaihtelevuus!

Itse treeneissähän Humu seurasi kuin vanha tekijä, tosi innokkaana ja motivoituneena. Olipa se hieno. Pystyin pitämään sitä irti kun treenattiin, eikä tullut yhtään sellainen olo, että kohta se karkaa jonkun koiran luo. Humu ihan selvästi halusi tehdä yhdessä hommia, ja siitä tuli hieno fiilis!

Opit ja huomiot tiivistettynä:

Koiran mielentilasta:
  • Käy siihen -treenissä pihinän purku ja odottelu ennen treenejä kannattaa.
  • "Mennään tekee hommii" ja sosiaalinen palkkaus alkaa toimia jo hyvin häiriössäkin, kunhan koira on rento.

Paikkamakuusta:
  • Ennen paikkamakuuta odottelua
  • Lisää rivissä välimatkaa muihin koiriin.
  • Lisää muuta vaikeutta, jotta H keskittyy makaamiseen aktiivisesti.

Häiriötreeni:
  • Käytä mielikuvituksellisemmin häiriöitä hyväksi, etenkin ihmisten osalta, sillä ihmishäiriötä voi helposti säätää sopivalle tasolle 
 Seuraaminen.
  • Käytä välipalkkaa, ei haittaa vaikka namia syödessä koira jää jälkeen. 
  • Muista vaihtelevuus: myös välipalkka + hakeutuminen treeniä voi soveltaa kaikkien seuraamisen palasten kanssa.

No comments:

Post a Comment