Relaa vähän (kaksi jännäilijää treenaa tokoa)

Jännittäjän pitäisi ottaa itselleen tosi lungi koira. Muuten käy kuin meillä, eli omistaja omalla jännityksellään lisää ja lisää koiran jännittyneisyyttä. Treenitilanteet jännittää molempia ja kohta kumpikaan meistä ei enää muista hengittää, vaan hyperventiloidaan ja sätkitään ympäriinsä kuin epilepsiapotilaat tranceluolassa. Mistäköhän sain idean siitä, että haluan harrastaa koiran kanssa, kun koskaan ei ratsastuksessakaan pienimmätkään wannabe-kisat ole oikein luonnistunut jännityksen takia? Kouluaitojen sisäpuolella hevonen poikkeuksetta joko liimautuu hiekkaan tai pakenee tiikereitä, sillä selässä istuu ratsastaja rentona kuin rautakanki - mitenköhän ajattelin homman olevan helpompaa koiran kanssa?

Eilen oli tokotreenit. Aloitettiin ne aika jännittyneenä taas molemmat. Yritän olla sellainen "reipas ja innostava" ja oonkin vaan kiihtynyt ja sähläävä. Katsottiin ensin ihan vaan seuraamisen ekoja askelia, muuten meni hyvin, mutta etenkin silloin kun olin "reipas ja innostava", Humulta pääsi liikkellelähdössä hauhau ja homma oli vähän sekavaa. Sain kehotuksen relata. Jännästi alkoi sujua paremmin kun itse muisti hengittää. Alettiin päästä molemmat lähemmäs zen-tilaa ja Humu oikeastaan toimi tosi kivasti. Se oli täpäkkä, vielä vähän turhan rauhaton, mutta kuitenkin keskittyi niin hyvin kuin suinkin kykeni. Teki innokkaasti ja tarmokkaasti, palkkautui hyvin sosiaalisesti ja namilla. Sai kehuja suorasta seuruusta, peruspalikat on kunnossa. Käännöksissä hyvä auttaa namilla vielä, etenkin silloin kun vire on korkealla, jolloin koira saattaa edistää ja jäädä jalkoihin. Pidempää pätkää harjoitellessa kannattaa käyttää imutusta tukena tarvittaessa ja lyhyemmän pätkän treeneissä pitää käsi koiran pään takana. Avustaja naksuttelemassa voisi myös olla hyvä, jotta ei tarvitse itse katsoa koiraa. Samasta syystä peilin kanssa harjoittelu olisi tärkeää. Muista myös keskittyä omiin askeliin!

Välitauolla tehtiin itsenäisesti kehän laidalla vähän kontakti- ja seuraamistreeniä (hyvä, mutta piippausta välillä, varoin palkkaamasta siitä, mutta en myöskään keskeyttänyt siihen tekemistä, sillä en usko Humun kykenevän vielä täysin hiljaiseen tekemiseen vieraassa koirahäiriössä), lyhyt paikkamakuu tosi tiheällä palkalla ja pienellä etäisyydellä (mutta eipä tullut yhtään piippausta!) sekä vähän "käy siihen" -treeniä alustalla ja ilman. Vikaksi otin vielä muutaman hypyn. Tein suoraan ilman etäpalkkaa tai alustaa, Humu hyppäsi kyllä pelkällä sanallisella käskyllä, mutta sen verran oli epävarma, että sanoi hypätessä hau. Jäi myös seisomaan ja kohtuu hyvin odotti, että tulin vierelle, pientä steppausta. Palkkasin jo seisomaan jäämisestä, siinä pysymisestä ja lopuksi istumisesta. Viimeiseksi otin vielä pelkän hypyn etäpalkalla (jolloin ei tullut hau:ta) ja sen jälkeen seis (häiriköin hetken liikkumalla ympärillä) ja vapautus. Hyppytreenissä ei piippausta.

Kouluttajan silmien alla katsottiin vielä perusasentoa. Helposti vähän turhan edessä, etenkin jos itse palkkaan liian edestä. Oma palkkakäsi on saatava pidettyä liivin saumassa ja palkkakäden on oltava nopeampi, jotta koira ei jää imemään käteen ja nouse. Omana huomiona silti sanoisin, että vähänkö hienoa, että se oli nyt noin fiiliksissä namipalkasta! Perusasento nousi helposti kurren kautta ties mihin vänkyrään jos ei meinannut ylttää namiin... mutta siis, silloin kun tilanne on tämä (nami maistuu), niin nopeampi namitus ja suorempi linja kädellä ylös/koiran pään taakse, käden paikkaa kannattaa myös vaihdella. Humu selvisi hyvin myös häiriöstä kontaktissa ja tuli viereen oikein kivasti ilmankin käsiapua, vaikka jännää olikin, keskittyi. Tässäkin perupalikat kunnossa, palkan suunta pitää vaan tarkistaa ja varoa koiran ohjaamista liian eteen. Peili käyttöön tässäkin. Periaatteessa kuitenkin perusasento on ihan kunnossa.

Oikein hyvä fiilis jäi, tämän tasoiset treenit on nyt meille hyviä, sillä kaivataan molemmat onnistumisia häiriössä ja nimenomaan rentoutumisharjoitusta. Kun on niin hurjaa. Tälläkin tasolla on tekemistä pitää molempien hermot kasassa kun on häiriötä. Täytyy koittaa etsiä vähän rauhallisempia treenitilanteita liikkeiden eteenpäinviemistä varten ja keskittyä nyt HSKH:lla tuohon rentouden ja hyvän vireen löytämiseen. Eilen onnistuttiin siinä kivasti :)

No comments:

Post a Comment